Rehberler ve İpuçları

İstinaf Sonrası Temyiz Dilekçesi Nereye Verilir?

İstinaf sonrası temyiz dilekçesi bölge adliye mahkemesine verilir. Dilekçe içinde temyiz için gerekli görülen tüm gerekçelerin ayrıntılı bir şekilde yazılması gerekir. Temyiz dilekçesi vermek isteyen sanık tutukluysa cezaevi müdürlüğü ile iletişime geçip durumu bildirebilir. Dilekçe verme aşamasında tarafın kendi kararını verme hakkı vardır. Temyiz nedenlerinin yer verilmediği dilekçeler büyük oranda olumsuz yanıt alır. Bu nedenle temyiz dilekçesi yazarken bir uzmandan yardım almak çok önemlidir.

Hangi Suçlar Temyiz Kapsamında Bulunur?

Temyiz kapsamında bulunan suçlar tehditte bulunan, halkta korku ve panik yaratan ve halkı paniğe iten suçlardır. Suç işlenmesi için karşı tarafın tahrik edilmesi, suç ve suçlunun övülmesi de temyiz kapsamında bulunur. Halkı askerlikten soğutmak ve terör örgütlerine yönlendirme suçu da temyize dahil edilmiştir. Temyiz kapsamında bulunan suçların uygun bir dilekçe ile sunulması gerekir.

Temyiz Dilekçesi Nasıl İncelenir?

Temyiz dilekçesinin incelenmesi iki aşamalıdır. Temyiz için verilen dilekçenin hem usulen hem esasen incelemesi gerçekleştirilir. Usulen inceleme aşamasında herhangi bir sorun bulunmazsa diğer aşamaya geçilir. Esasen incelenen temyiz dilekçesinin içeriğine bağlı olarak kabulüne ya da reddine karar verilir. Ret sonuçlarında inceleme aşaması ve kararın alınması için dayanağın ne olduğu açıklanır. Duruşmalı ya da duruşmasız olması karar üzerinde etkili değildir. Nihai karar her iki tarafa da iletilir.

Temyiz Dilekçesi Nasıl Yazılır?

Temyiz Dilekçesi Nasıl Yazılır

Temyiz dilekçesinin yazılma şekli Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 364. maddesinin ikinci fıkrasında belirtilmiştir. Temyiz dilekçesinin geçerli olması için usule uygun bir şekilde yazılmış olması gerekir. İnceleme sırasında kanun maddesine uygun yazılmadığı tespit edilen dilekçeler ret cevabı alır. Bu nedenle temyiz dilekçesinin bir hukukçu ile birlikte hazırlanması tavsiye edilir. Temyiz dilekçesi şu bilgilerle yazılmalıdır:

  • Temyiz eden kişi ile karşı tarafa ait sıfat, ad, soyadı, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası ve adres bilgileri
  • Eğer varsa kanuni temsilcilere ait ad, soyadı ve adres bilgileri
  • Temyiz kararının alındığı bölge adliye mahkemesi hukuk dairesi bilgisi,
  • Temyiz kararının tarihi ve sayısı
  • Yargıtay’ın bozma kararı üzerine alınan ilk derece mahkemesince verilen yeni kararın ya da temyizde direnme kararının alındığı mahkemenin adı
  • Yargıtay’ın bozma kararı üzerine alınan temyizin ilk derece mahkemesinin yeni kararının tarih ve numarası
  • Temyiz ilamın tebliğ tarih
  • Mahkeme kararının özeti
  • Temyiz edenin ya da kanuni temsilcisinin imzası

Temyiz Sebepleri Nelerdir?

Temyizin sebepleri hukuka uygun bir dayanağa sahip olmalıdır. Temyiz için geçerli nedenler şu şekildedir:

  • Kararın hukuka aykırı bulunduğu durumlarda temyiz yoluna gidilebilir. Bu süreçte kanun uygulamasının yanlış olduğu ya da yasalara aykırı olarak delil toplandığı gibi iddialar sürülebilir.
  • Karar alınırken usul ve esaslara uyulmadığı gerekçesi temyiz sebebi sayılır. Hüküm gerekçesinin yasaya aykırı oluşu hükümde işlenen hatalar içinde yer alır.
  • Eksik ve yanlı değerlendirilen deliller varsa temyiz yoluna gidilebilir. Sunulan delilerin değerlendirilmesi yanlış bulunduysa da itiraz edilebilir.
  • Mahkemenin yetkisi dışında bir karar vermesi temyiz sebeplerinden biri sayılır.
  • Kararın gerekçesiz bir şekilde verilmesi halinde alınan karar temyiz mahkemesine sunulur.

Temyiz Sonunda Hangi Kararlar Verilir?

Temyizin sonunda verilebilecek kararlar Yargıtay onama kararı, Yargıtay düzelterek onama kararı ve Yargıtay bozma kararı şeklindedir. Temyiz inceleme aşamasında hukuka uygunluk göz önüne alınır. Bu durumda hukuk normları, kanun ve içtihat uyumu ince bir şekilde değerlendirilir. Hukuka aykırı, hatalı alınan kararları düzeltme ya da bozma yetkisine sahiptir. Yargıtay vaka incelemesi yapma hakkına sahip değildir. Temyiz dilekçesi sonucunda kararın hukuka ne kadar örtüştüğünü tespit eder.

Ayrıca Bakınız: ÇÖZGER Raporu İptal Nasıl Yapılır?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu